A hisztamin allergia tünetei

A hisztamin allergia tünetei

A hisztamin intolerancia egy összetett, kellemetlen tünetekkel járó betegség. Mint ahogyan a neve is mutatja, egy érzékenységről Hisztamin túlérzékenységbeszélünk. A hisztamin allergia tünetei igen kellemetlen módon jelentkeznek, de egy megfelelően felépített étrend sokat segíthet az elviselésben. A szervezet a saját maga által termelt, vagy a táplálék formájában bevitt hisztamint (vannak magas és alacsony hisztamin tartalmú és hisztamin felszabadító ételek) nem képes feldolgozni, megfelelően felhasználni és lebontani, így abból túl sok halmozódik fel, ezáltal irritációt, érzékenységet okozva. Valószínűleg a nem megfelelő táplálkozási szokásoknak és a rossz környezeti tényezőknek köszönhetően évről-évre egyre több beteget diagnosztizálnak hisztamin intoleranciával. Elsősorban a középkorú hölgyek körében fordul elő, de egyre több páciens kerül ki a fiatalabb korosztályból is. Most vizsgáljuk meg mik lehetnek a hisztamin allergia tünetei.

Hisztamin allergia tünetei és jelei

Az első tünetek megjelenésével sokan csak legyintenek rá, hiszen azt gondolják, hogy esetleg ételallergiájuk van, a tünetek ugyanis nagyon hasonlóak. Az elején még könnyű nem foglalkozni a tünetekkel, mondván majd elmúlik. De a hisztamin egyre nagyobb fokú felhalmozódása után egyre kellemetlenebb tünetek állandósulnak.

Ezek a következőek lehetnek:

  • kiütések test szerte,hisztamin allergia tünetei
  • viszketés, melyet a vakarózás, krémek, hűtés nem, vagy csak rövidtávon enyhít.

A döntő többségében női betegek a megszokottnál fájdalmasabb, kellemetlenebb menstruációs görcsökről, tünetekről panaszkodnak. Az emésztőszervi panaszok közé tartoznak a következők:

  • puffadás,
  • hányás,
  • hasmenés,
  • alhasi görcsölés.

A szinte általánossá vált fejfájás valamint a vérnyomással és szívvel kapcsolatos panaszok is bajt jelezhetnek. Egyéb kellemetlenségek, mint például

  • a tüsszögések megnövekedett száma,
  • a hajhullás, vagy
  • a nehézlégzés.

A fenti felsorolásból látszik, hogy csak rövidtávon lehet halogatni az orvoshoz fordulást és a kivizsgálást, hiszen a fenti tünetekből akárcsak egy is nagyon meg tudja keseríteni a beteg életét hosszútávon. Márpedig a hisztamin intoleranciában szenvedőknél általában a tünetekből egyszerre több, egy időben jelentkezik.

Hisztamin mentes diéta – kérj profi segítséget!

A panaszok enyhítését a hisztamin szegény étrend segítheti. Ennek betartásával nagyban megkönnyíthetjük életünket és enyhíthetjük panaszainkat. Az interneten, több helyen is fellelhető hisztamin táblázat segít, hogy eligazodjunk a táplálékok hisztamin tartalmában. Azonban nem ajánlott csak a világhálón fellelhető oldalak tanácsai alapján gyógyulni. Ez ugyanis nem lesz elegendő. A szakszerű, egyénre szabott segítség nagyon fontos! Ilyet pedig csak orvos és dietetikus tud adni.

Hisztamin mentes diéta

A hisztamin intolerancia megállapításának menete

Az első orvosi vizsgálatot egy vérvétel követ, aminek eredményéből egyértelműen kiderül, az adott páciens érzékeny-e a hisztaminra, vagy nem. Ha az intolerancia megállapított, akkor egy egyéni igényeket és szükségleteket figyelembe vevő diétás ajánlást kap a beteg. A dietetikus szakember abban segíthet, hogy hogyan érdemes elkészíteni az ételeket, azokat hogyan kell tárolni, szállítani, feldolgozni hisztamin allergia esetén. Segít, hogy a diétát ne lemondások soraként éljük meg, hanem minden általunk fogyasztható tápanyagot változatos, finom és egészséges formában vehessünk magunkhoz. Ha az egészségbiztosítás által elvégzett és kirendelt vizsgálatok nem tartalmazzák a dietetikai tanácsadást, mindenképpen érdemes áldozni akár egy magán úton felkeresett szakemberre is, hiszen gyógyulásunk kulcsa a diéta!

Hisztamin allergia gyógyszer

hisztamin gyógyszerSajnos a betegség gyógyíthatatlan, ha egyszer valakinél felüti a fejét, akkor nem fog elmúlni, csak a tünetek enyhülhetnek. Létezik rá gyógyszer, úgynevezett antihisztamin, amelynek szedését csak orvos tanácsolhatja és a beállítást is neki kell elvégeznie. Léteznek olyan tabletták is, melyet akkor érdemes bevenni, ha tudjuk, hogy magas hisztamin tartalmú, vagy hisztamin felszabadító ételek kerülnek tányérunkra. Ez rövidtávon csökkenti a tüneteket, segíti a hisztamin lebontását. Ezt nem szabad állandóan szedni, csak kivételes alkalmakkor, amikor a diéta betartása nem lehetséges. Látható tehát, hogy hosszútávon csak és kizárólag a szakember által összeállított hisztamin mentes diéta lehet megoldás a tünetmentes mindennapok elérésére.

Forrás:

Modern Dietetika – Dietetikus Tanácsadás
Budapest, József Attila utca 24. III. emelet, 1051
(30) 183 2323

Comments are closed.