A plasztikai sebészet története

A plasztikai sebészet története

Napjainkban klinikák százai kínálják a plasztikai sebészetben rejlő lehetőségeket, ám a korszerű műtéti technikák és az elvégezhető beavatkozások sokszínűsége nem mindig állt mai modern plasztikai sebészetek szintjén. A plasztikai sebészet története – rekonstruktív vagy esztétikai céllal végzett műtétek – egyébként régmúlt időkre tekintenek vissza, mint az elnevezés is mutatja. A plasztikai sebészet a görög plastikos szóból ered, amely a megformálás szóval azonosítható. Jóval korábban is foglalkoztatta azonban már az embereket az, miként alakíthatnák külsejüket tetszésük szerint. A törzsi népek például élesre csiszolták fogaikat, tetoválásokat készítettek, vagy éppen fülcimpájukat nagyobbították meg. Bár vitatkozni lehet arról, hogy ezek mennyire képviseltek valós esztétikai értéket, de akkoriban a törzsi kultúrákkal is összekapcsolhatóak voltak mindezek.

Nézzünk néhány példát a plasztikai sebészet történetéből

  • Az ókori Egyiptomban is plasztikai sebészet történeteigyekeztek vonásaikat némileg megváltoztatni, de erre elsősorban a halottak esetében került sor. Ebben az időben még léteztek erre csoportulások, mint például hasplasztika fórum. II. Ramszesz esetében például kitömték egyébként is méretes orrát apró csontokkal, hogy az a túlvilágon is a fáraó védjegyének számítson. Egyes kutatók úgy vélik, hogy az élők esetében is igyekeztek változtatni a külsőn, de ez általában csak az előkelő réteg sajátja volt. Az ókori szanszkrit írások viszont már egyértelmű bizonyítékot jelentenek arra, hogy ténylegesen is végeztek helyreállító jellegű beavatkozásokat. Elsősorban a harc során levágott fülek vagy orrok helyreállítását tűzték ki célként.
  • A Római Birodalomban a test szépségét kiemelt fontosságúnak tartották, nem véletlen tehát, hogy ezt a kultuszt követve igyekeztek mindent megtenni annak érdekében, hogy a deformitásokat orvosolják. Gyakori volt a körülmetélés, de a túlsúlyos férfiaknál a mellkisebbítő beavatkozás is elterjedt, és sűrűn alkalmazott volt. Sérült gladiátorok, vagy éppen a testi hiányosságuk miatt társadalomból kivetettek is szike alá feküdtek a tökéletesedés reményében.

Hanyatlás a középkorban

Az ókor leköszöntével a plasztikai sebészet is hanyatlásnak indult, és a középkori társadalmakban bűnös tevékenységnek bélyegeztek minden olyat, amely a vérzéssel járt, a sebészeket pedig egyenesen boszorkányoknak vélték. Igény ugyan lett volna a helyreállító jellegű beavatkozásokra, de a legtöbb hozzáértő igyekezett eltitkolni a sebészet terén való jártasságát a megtorlástól való félelmében.  A plasztikai sebészet története az újkorban új lendületet vett, tudománnyá azonban csak az első világháború után vált.


Mellplasztika gyakori kérdések

A mellműtét szó hallatán legtöbben az implantátumokkal végzett, mellnagyobbító műtétekre gondolnak. Tévhit azonban azt feltételezni, hogy csak a kis mellű nők jelentkeznek mellplasztikai műtétre. Egyre nagyobb számban fordulnak elő az elvégzett műtétek között a mellkisebbítő műtétek is, hiszen egy túl nagy kebel nagyon zavaró tud lenni a hétköznapi életben, a sportolásban, de még a ruházkodásban is. Szintén sokan keresik fel a szakembereket a megereszkedett mellek korrekciója miatt.

A mellnagyobbítás lehetséges okai

A várandósság és a szoptatás alatt megváltozott mell az egyik legfőbb oka, a mellplasztikai műtéteknek. Pedig a mai modern technológiáknak A mellnagyobbítás lehetséges okaiés tudománynak köszönhetően akár már a gyermekvállalás előtt is meg lehet műttetni a melleket. Nem kell tartani attól, hogy az implantátumokkal nem tudnak majd a páciensek szoptatni. A haladó szellemű orvosok manapság már automatikusan olyan technikákkal dolgoznak, melyek nem sértik a tejcsatornákat és a tejmirigyeket, így a mellplasztika semmiben sem érinti a későbbi tejtermelést. Persze vannak kivételek, így érdemes erről is beszélni a műtét előtt a választott orvossal. Más tényezők miatt is kiemelkedően fontos a megfelelő tájékozódás (a páciens részéről) és a kielégítő, mindenre kiterjedő tájékoztatás (a szakorvos részéről).

A konzultáció fontossága

 A személyes konzultációs alkalmakkor így lehetőség nyílik az igények és lehetőségek átbeszélésére és az átgondolt, felelősségteljes döntésre, mely az egész későbbi életünket befolyásolhatja majd. Hiszen egyre fontosabb a mai világban a külső megjelenés, az első benyomás. Akár a magánéletben, vagy akár az üzleti életben is. A kívánatos mellek nem csak a hódításban segítenek, hanem az önbizalom növelésében is. Ha pedig valakinek nagy az önbizalma, magabiztosabb lesz az élet minden területén, ami szinte automatikusan a sikerek növekedésével is jár. Tehát a mellplasztika nem csak szépészeti beavatkozás, hanem egy többszörösen megtérülő befektetés is. A történelem során egyre fejlődő orvostudománynak köszönhetően, napjainkban már mindenki számára elérhetőek és igénybe vehetőek ezek a plasztikai műtétek. A plasztikai klinikák széles kínálatából mindenki megtalálhatja az igényeinek és elvárásainak megfelelőt.

 

Milyen eredménye lehet a “végléges” szőrtelenítésnek?

Felmerülhet a kérdés, hogy vajon mindenkinél azonos eredménnyel zárul-e a végleges szőrtelenítés. Mint a lézeres eljárásokkal kapcsolatban már többször tapasztalhattuk, mindenképpen több kezelésre lesz szükség, és a hatékonyság olyan tényezőktől függ szőrtelenítés esetében, mint a szőrszálak színe, sűrűsége, a páciens kora, hormon háztartásának működése, valamint az alkalmazott készülék beállítása, melyet mindig egyéntől függően végeznek el a plasztikai sebészek.

Milyen szőrtelenítési módszerek vannak?

A tartós szőrtelenítés ára az IPL villanófényes technológiával jóval olcsóbb, mint szőrtelenítés ipl villanyófénnyela lézeres eljárás esetében, de azt is érdemes tudnia, hogy ez utóbbival általában kevesebb beavatkozással elérhetőek a kívánt eredmények. A teljes arc lézerrel történő szőrtelenítése alkalmanként például 18-20 000 forint, míg a másik módszerrel ennek fele az ár. A klinikákon arra is lehetőség szokott nyílni, hogy többalkalmas bérletet vásároljanak az érdeklődők, így kedvező áron kihozható a végleges szőrtelenítés, hiszen általában a csomagajánlatban szereplő kezelések számára szükség szokott lenni. Amennyiben érdeklődik az eljárások iránt, és szeretne személyre szabott konzultáció keretei között többet megtudni róluk, érdemes a legjobb klinikák között keresgélnie!

Comments are closed.