A plasztikai sebészet fejlődése

A plasztikai beavatkozások igénye

A vonzó külső iránti vágy mindig is szerepelt az egyes társadalmakban felmerült igények között. A régészeti leletek alátámasztják, hogy már az ókori Egyiptomban is végeztek plasztikai műtéteket, bár kétségtelen, hogy hatékonyságuk akkoriban még megkérdőjelezhető volt. Bár a mumifikálás kapcsán az orvostudomány jelentős fejlődésen ment keresztül a Nílus völgyében, de az akkortájt elért eredmények össze sem hasonlíthatóak korunk plasztikai sebészeti bravúrjaival.

plasztikai beavatkozásokA plasztikai sebészet modern időszaka valamikor az első világháború idejére datálható, amikor elsősorban a helyreállító jelleg érvényesült a harcok során megsérültek kezelését illetően. Idővel, valahogyan a negyvenes évektől került előtérbe a szépészeti jelleg, s a fejlődés gyakorlatilag napjainkban sem állt meg. Manapság a sebészeti ág mindkét típusa népszerű, de tény, hogy sokkal többen fordulnak szakemberhez kizárólag esztétikai célú beavatkozások iránt érdeklődve, mint ahányan betegség, vagy baleset után szeretnék visszanyerni a korábbi külsejüket. A plasztikai sebészet Budapesten nagyon fejlett, ezért nem kell attól tartania, hogy Nyugat-Európába kell utaznia precíziós munkavégzésért.

Plasztikai műtétek napjainkban

Manapság a mellplasztika után a két legnépszerűbb plasztikai műtétet a combokon és az arcon hajtják végre. Sokan nincsenek megelégedve ezekkel a területekkel, ezért keresik fel a szakorvosokat. A konzultáció során a pácienseknek a legfontosabb kérdés általában az árra vonatkozik.

Combplasztika előtt

Érthető, hiszen a combplasztika árak – a beavatkozásoktól függően – nincsenek olyan alacsonyan. Igaz, ezzel combplasztika képtisztában kell lennie annak aki kés alá kíván feküdni. A legtöbbször a lábakon lerakódott zsírtól szeretnének megszabadulni az emberek. Erre orvosi úton zsírleszívás keretein belül van lehetőség. Ennek kivitelezése nem tartozik a szorosan vett combplasztika körébe. Combplasztikáról akkor beszélünk, amikor a láb – jelen esetben a comb – egy konkrét részén a felületet, tehát a bőrt kell valamilyen módon megváltoztatni. Bemetszéssel, kivágással, rövidítéssel, esetlegesen toldással lehetséges a kívánt forma elérése. Fontos megemlíteni, hogy nem szabad kóklerekre bízni ezen műtéteket sem, mert rossz esetben helyreállíthatatlan hibákat véthetnek. Ekkora áldozatot nem szabad hoznunk pusztán azért, mert pár tízezer forinttal olcsóbban kínálták szolgáltatásukat. Egészségét, testét bízza mindig a szakma kiválóságaira.

Orrplasztika tudnivalók

Hasonló a helyzet az orrplasztikával. Akár az orrplasztika ár, akár a minőség a kérdés. Le kell szögezni, hogy az emberek 99%- a arcunk alapján alkotja meg rólunk első benyomását. Zavaró lehet, ha egy ferde orr miatt beszélgetőpartnerünk folyton a deformált szaglószervünket nézi, ne adj’ isten kineveti. Persze az ilyen emberek véleményére nem szabad sokat adni, de azért mindenképp nyomot hagy a sértettben egy-egy ilyen incidens. Természetesen az arcon nem csupán az orrot lehet plasztikázni. Az arc majdnem minden területe alkalmas lehet változtatásra, amennyiben erre szükség van. Az amerikai filmsztárok körében rendkívül elterjedtek az arcon végrehajtott műtétek, mint például az arccsont méretének és alakjának megváltoztatása, a szem ívének felhúzása, a szemhéjplasztika és a homlokplasztika. Ne gondoljuk azonban, hogy ezeket az operációkat kizárólag hölgyek kérik. Bizony sok férfi gondolja úgy, hogy állán kicsit csúcsosítana, netán állkapocscsontján szélesítene.