Mire figyeljünk, ha macskát választunk házikedvencnek?

Kedvenc kisállat a macska

A bársonytalpú négylábúak sokak kedvenceinek számítanak, hiszen különleges természetük és fenséges megjelenésük mellett igencsak szeretnivaló, doromboló állatnak bizonyulnak. Akár 15-16 éven keresztül is velünk lehet a választott cicus, ám ehhez nélkülözhetetlen, hogy életmódjára, egészségi állapotára rendszeresen odafigyeljünk. Sajnos egyszer eljön az idő, amikor el kell váljunk kedvencünktől. A szerencsésebbek saját kertjükben temethetik el, még Budapesten is, de akiknek ez a lehetőség nem áll nyitva, azok is méltósággal helyezhetik végső nyugalomra állataikat a macska  és kutya hamvasztás választásával. Ez egyaránt fontos a lakásban tartott és a kiengedett cicák esetében is. Cikkünkben összegyűjtöttük azokat a legfontosabb területeket, amelyekre a szőrmók egészsége és hosszú élete érdekében mindenképpen figyelni kell.

macska

Kerülendő az elhízás, Budapesten könnyebb!

A súlyfelesleg nem csak nekünk, embereknek jelent problémát, hanem bizony a kisállatoknak is. Évekkel megrövidíthetjük a cica életét azzal, ha ész nélkül adjuk neki a finomságokat. Különösen a lakásban tartott macskákra igaz, hogy ha kell, ha nem, ott sündörögnek a konyhában egy-egy lepottyanó falat reményében. Ha a cica a tányérja körül nyávog, az még korántsem jelenti azt, hogy ténylegesen éhes. Akár egy év alatt is felszedhet annyi plusz kilót, ami már egészségét is veszélyezteti. Fontos, hogy betartsuk a tápokon található adagolási útmutatót, ha pedig már felesleggel küzd a négylábú, akkor a diétás tápok is egyfajta megoldást kínálhatnak.

Ne engedje ki az utcára a cicát!

Míg az elhízás évek alatt fejti ki káros hatásait, addig az utca olyan veszélyeket rejt, melyek akár azonnal a kis kedvenc halálát okozhatják. Az autóknak minden évben ezer és ezer négylábú esik áldozatául, tehát nagyon fontos, hogy megóvjuk az ilyen tragédiától kisállatunkat. A macskák számára egy-egy kerítés sajnos nem jelent akadályt, hiszen másznak, ugranak a szőrmókok. Ha tehát a kertbe kiengedjük az állatot, akkor mindenképpen gondoskodjunk arról, hogy macskabiztos legyen a kert és a kerítés. Ha érdekli, hogyan védheti ki macskája utcára történő kijutását, válogasson itt a tippek közül: http://www.nlcafe.hu/cimke/macska/

Óvatosan a száraztáppal!

Főként a kandúrok esetében érdemes odafigyelni a száraz táp adagolására, ugyanis húgyrendszerük hajlamos a kövesedésre. Egyébként is megéri óvatosan bánni a száraztápokkal, a piaci kínálatból célszerű a legjobb minőséget választani az összetevők apropóján. A macskatápok mellett adhatunk kedvencünknek húst is, hiszen az garantáltan rendelkezik azzal a fehérjemennyiséggel, amely a kisállat számára nélkülözhetetlen. Ugyan a kertben tartott macskák elkaphatnak egy-egy egeret, de legtöbbször csak a vadászösztön hajtja őket, és nem fogyasztják el a zsákmányt. A minőségét és mennyiségét illetően is megfelelő táplálással nagyon sokat tehetünk kedvencünk egészségének megőrzése érdekében.

Védekezés a megfázás ellen

Különösen fiatal és idősebb korban fontos odafigyelni az állat számára a megfelelő hőmérséklet biztosítására. Ugyan sok cica kedveli a hóesést, és szívesen „fagyoskodik”kint, de ezt csak akkor részesítik előnyben, ha utána elnyúlhatnak a gazdi foteljében átmelegedni. Mivel a fiatal és az idős macskák hajlamosabbak a megfázásra, így esetükben kiemelt jelentőséggel bír a meleg otthon.macska

Ha odafigyelünk a felsoroltakra, és szükség esetén azonnal orvoshoz fordulunk kedvencünkkel, akkor jó esély van arra, hogy hosszú éveken át egészségesen él majd velünk a bársonytalpú négylábú. Felelős gazdaként az is feladatunk, hogy megóvjuk minden veszélytől és egészségügyi kockázattól a házikedvencet.

Related Posts